Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Miten museossa käyttäydytään?

Hyvä opettaja/ryhmänvastaava,

Salon taidemuseon kävijäkunta koostuu yksittäisten museovieraiden lisäksi opastetuista ryhmistä sekä ryhmistä, joilla ei ole ennakkoon varattua aikaa tai opastusta. Jotta kunkin kävijän vierailu onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, toivomme Sinun perehtyvän seuraaviin museon puolesta esitettyihin toiveisiin.

Opettaja on vastuussa luokastaan koko museovierailun ajan ja toivomme, että hän seuraa mukana opastetulla kierroksella. Toivomme, että opettajat valvovat tehtävien tekoa, eivätkä jätä ryhmää yksin tai hajalleen näyttelytiloihin. Toivomme vielä, että ennen museovierailua oppilaiden kanssa käytäisiin läpi seuraavat asiat:

  • Ihmiset tulevat taidemuseoon katsomaan alkuperäisiä ja ainutlaatuisia taideteoksia, jotka kuuluvat jonkun omistukseen yleensä taiteilijalle, toiselle museolle tai yksityishenkilölle. Ne voivat olla myös Salon kaupungin omistuksessa. Museossa näyttelyillä esiteltävät teokset muodostavat meidän kaikkien suomalaisten yhteisen kuvallisen kulttuurimme perustan.

  • Teoksia tulee kunnioittaa - niiden edessä ei saa hosua, eikä niihin voi koskea. Sormien rasva, on haitallista taideteoksille. Näkymättömätkin kosketuksen jäljet saattavat johtaa teoksen vaurioitumiseen. Myös kehykset ovat usein osa teosta.
  • Vierailukäynnillä on kuljettava rauhallisesti ja muita museovieraita kunnioittaen. Turvallisuussyistä tiloissa ei saa juosta, kiipeillä tai leikkiä kuurupiiloa. Eväät tulee syödä tilauskahvilan pöydän ääressä.

  • Liikkuminen tapahtuu oppaan tai opettajan johdolla. Ryhmä kokoontuu eteisaulaan ja odottaa yhdessä kierroksen alkamista.

  • Mahdolliset tehtävät tulee tehdä siten, että se ei haittaa muiden näyttelyvieraiden kulkua näyttelytiloissa. Kynillä tai väriliiduilla työskenneltäessä piirretään paperille, eikä esimerkiksi seiniin tai taideteoksiin.

  • Museossa ei tarvitse kuiskia, vaan rauhallinen keskustelu on sallittua ja toivottavaa. Korkeat salit kuitenkin kaikuvat, joten huutaminen ja meluaminen häiritsevät muita museovieraita - myös toisissa saleissa olevia.

  • Oppaalle saa ja kannattaa esittää kysymyksiä! Oppaan kysymyksiin kannattaa vastata reippaasti ja kertoa oma mielipiteensä siitä, mitä teoksissa näkee. Taideteosten kohdalla ei ole olemassa vain yhtä oikeaa vastausta: erilaiset tulkinnat ja näkemykset ovat kaikki yhtä arvokkaita.

Toivomme, että ryhmäsi museokäynnistä tulee mukavalla tavalla mieleenpainuva!