Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Museo- ja taidekasvatus

opastus.gif
Kuvat Andréa Vannucchi

opastus2.gif

Taiteessa virtaa energiaa!

Mikä on museo- ja taidekasvatuksen merkitys?

Ihminen on ajatteleva ja tunteva olio. Taide on upea keino käsitellä tunteita: jo pelkkä kuvataiteen katsominen saa tuntemaan. Samalla voi tunnistaa omaa suhtautumistaan asioihin.

Taiteilijalla on mahdollisuus tehdä näkyväksi asioita, kuten ajankohtaisia ilmiöitä. Kuvataiteessa liikkuu myös asenteita. Ne voivat olla tiedostamattomassa muodossa, mutta tulevat kuitenkin esiin tavalla tai toisella. Yksi ihminen voi suhtautua esimerkiksi alastomuutta esittävään taiteeseen eri tavalla kuin toinen. Tähän voi vaikuttaa vaikkapa oma kulttuuritausta tai henkilökohtaiset kokemukset. Asennoitumiset ovat erilaisia. Taide onkin peili sille, minkä kulttuurin kasvatti olet. Se paljastaa, miten suhtaudut asioihin tai miten käsittelet asioita. Taide kuvastaa, mitä päässäsi liikkuu.

Taiteesta saa virtaa, sillä taiteilija siirtää omaa energiaansa teoksiinsa. Se energia siirtyy katsojalle. Taide voi synnyttää iloa tai laukaista ahdistusta. Se voi olla myös terapeuttista.

Koskaan ei ole liian nuori tai vanha tutustumaan taiteeseen. Ääni- ja kielikylvyt ovat nykyään tavallisia, mikseivät siis kuvataidekylvytkin!

Ihminen kaipaa esteettisiä elämyksiä kaikissa elämänvaiheissaan. Taidekasvatuksen merkitys on, että ihmiset oppivat hahmottamaan ja jäsentämään kuvallista maailmaa. Taidekasvatuksen avulla ihminen löytää omat voimavaransa visuaalisen ympäristön hahmottamiseen.

Ajankohtaisesta (ja menneistä) näyttelystä voi lukea lisää sivuilla http://opisalonmuseossa.fi

Salon historiaa ja vanhoja Salo-aiheisia valokuvia löytyy sivuiltamme salovanhoissavalokuvissa.fi