Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Salon Taiteilijaseura 45 vuotta, Salon taidemuseo 13.4.-2.6.2013

Tiiti Mendelinin retrospektiivi ´ Näyttämöllä´ sekä Taiteilijaseuran juhlanäyttely ´Pinnan alla´

Mendelin.jpg
Tiiti Mendelin, Kasvaa katkeaa / Växer bryts, 2009

Mendelin6b.gif
Tiiti Mendelin, Unen jälkeen / Efter sömnen 2008

Salon Taiteilijaseura täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Juhlavuoden näyttelyinä nähdään samanaikaisesti kaksi kokonaisuutta: Kemiönsaarella asuvan Tiiti Mendelinin retrospektiivinen näyttely Näyttämöllä sekä Salon Taiteilijaseuran 45-vuotisjuhlanäyttely Pinnan alla. Näyttelypari on luonteva sillä Tiiti Mendelin on toiminut pitkään Salon Taitelijaseuran aktiivijäsenenä. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 13.4.-2.6.2013.

Tiiti Mendelin, Näyttämöllä - På Scenen

Kuvataitelija, akvarellisti ja elämäntaiteilija Tiiti Mendelin (s. 1941 Vaasassa) asettui Kemiönsaarelle Turunmaan saaristoon opiskeltuaan valokuva- ja elokuvataiteen linjalla Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä työskenneltyään usean vuoden ajan elokuva-alalla 1960-luvulla. Ilmaisumuodokseen Tiiti Mendelin omaksui akvarellimaalauksen 1980-luvun alussa. Hän on uransa aikana kehittynyt virtuoosimaiseksi taituriksi ja lukeutuu nykyisin Suomen eturivin akvarellitaiteilijoihin. Salon taidemuseon järjestämä näyttely ´Tiiti Mendelin, Näyttämöllä´ on ensimmäinen taitelijan tuotantoa esittelevä retrospektiivi. Näyttelyssä on teoksia vuosilta 1989-2013.

Tiiti Mendelinin tuotantoon sisältyy hyvin suurikokoisia teoksia, mikä on poikkeuksellista akvarellitaiteelle. Näyttelyssä on myös installaatio, joka on tehty varta vasten tähän näyttelyyn. Teemallisesti tietyt aiheet, kuten näyttämötaide, esiintyjien liikkeet ja tavat koristautua, sekä vieraiden kulttuurien estetiikka, ovat kiehtoneet häntä tähän päivään asti. Tiiti Mendelinin teoksissa näkyy kiinnostus ihmisten välisiä suhteita, tunteita ja metamorfooseja kohtaan, sekä halu ilmaista näitä tiivistetyssä muodossa näyttämön, naamioasujen, myyttien ja satujen kautta. Viehtymys on syventynyt eri kulttuureihin tutustumisen ja poikkitaiteellisen yhteistyön myötä sekä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti uusiin haasteisiin heittäytymällä. Tiiti Mendelinin ´Näyttämöllä´ käsittelee herkällä intensiteetillä ja huomiokyvyllä elämän suuria kysymyksiä.

Tiiti Mendelin on suunnitellut näyttelyä yhdessä FM Pia Linden-Lamoureuxin kanssa. Salon taidemuseo julkaisee näyttelyn yhteydessä Tiiti Mendelinistä näyttelyluettelon, johon Pia Linden-Lamoureux on kirjoittanut tekstin. Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden.

Salon Taitelijaseuran juhlanäyttely ´Pinnan alla´

Salon Taiteilijaseura täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Salon taidemuseo ja Salon Taiteilijaseura kutsuivat taidekriitikko Otso Kantokorven kuratoimaan seuran 45-vuotisjuhlanäyttelyn seuran jäsenistön ehdolle asettamista teoksista, teemana ´Pinnan alla´. Mukaan valikoitui teoksia 18 taitelijalta 39 ehdolla olleen joukosta. Kuvataitelijat pohtivat teoksissaan sanaparin herättämiä rikkaita mielikuvia niin elämän syvätasoista kuin taideteoksen pinnan konkreettisesta olemuksesta. Milloin aine muuttuu taideteokseksi. Mitä kytee pinnan alla, onko kaikki sitä miltä ensi katsomalta näyttää?

Näyttelyn taiteilijat ovat: Tatu Gustafsson, Eija Haapalainen, Tarmo Hakala, Tiina Harjola, Jaana Houessou, Tiina Hölli, Petra Kallio, Lotta-Pia Kallio, Liisa Kanerva, Sami Korkiakoski, Keanne van de Kreeke, Satu-Maaria Mäkipuro, Riikka Niittonen, Rita Rauteva-Tuomainen, Johanna Sarparanta, Aino Toivettula, Ramo Teder sekä Katja Öhrnberg.

Näyttelyn yhteyteen valmistuu video Salon Taiteilijaseuran historiasta. Salon Taitelijaseuraa oli perustamassa 1968 kuusi taiteilijaa. Nykyisin seuran jäsenmäärä on jo 79. Historiansa aikana Taiteilijaseura on näkynyt seudulla näyttelyiden järjestäjänä sekä erilaisten tapahtumien ja performanssien kautta. Taiteilijaseura oli myös aktiivisesti vaikuttamassa Salon taidemuseon perustamiseen 1990-luvulla. Taiteilijaseura on pitänyt yhteyttä pohjoismaisiin ystävyyskuntiin näyttelynvaihdon muodossa. Tulevana kesänä Taiteilijaseura on järjestämässä yhdessä kaupungin kansainvälisten asioiden osaston ja taidemuseon kanssa tanskalaisen ystävyyskaupungin Odderin taiteilijayhdistyksen näyttelyä ´Travelling Art Art Travelling´ - ´Taide matkalla taidematkalla´ Teijon Masuunin näyttelytilaan 18.5.-23.6.2013.


På svenska