Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

koskinen3.jpg
Anne Koskinen, Beatrice Findling 2012 (osakuva)

immonen3.jpg
Kati Immonen, Sarjasta riskiperimä (osakuva)

nampajarvi3.jpg
Erkki Nampajärvi, Transformaatio (osakuva)

Levottomuudet

Salon taidemuseo 18.1.-16.3.2014

Levottomuuksia on jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Mistä levottomuudet syntyvät? Maat, jotka ennen olivat turvallisia, muuttuvat vaarallisiksi. Kuka määrittelee, milloin pienet paikalliset konfliktit ylittävät uutiskynnyksen? Milloin alamme puhua levottomuuksista? Entä mitä tapahtuu oman päämme sisällä? Milloin uni loppuu ja alkaa levottomuus. Onko painajaisille syytä?

Salon taidemuseon näyttelyssä 18.1.-16.3.2014 yksitoista varsinaissuomalaista taiteilijaa tai taiteilijaparia käsittelee levottomuuden teemaa: Heini Aho, Saara Ekström, Marjatta Holma, IC-98, Kati Immonen, Anne Koskinen, Nuutti Koskinen, Erkki Nampajärvi, Mika Natri, Elsa Salonen ja Kimmo & Noora Schroderus. Näyttely on tuotettu Salon taidemuseo Veturitallin ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipisteen yhteistyönä. Näyttelyn kuraattori, kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja vastaa näyttelyn teemasta, taiteilija- ja teosvalinnoista sekä ripustussuunnittelusta. Näyttelyyn asettautui ehdolle 174 varsinaissuomalaista taiteilijaa alkuvuodesta 2013 lähetetyn avoimen kutsun myötä.

Näyttelyn teoksista rakentuu draamallinen kaari. Se kuljettaa katsojan levottomuuksien syistä, puhkeamisen ja yltymisen kautta rauhaan ja uuteen alkuun. Näyttely sopii hyvin myös lapsille ja sen kautta on turvallista käsitellä pelkoja ja epävarmuutta tai niin halutessaan vain sukeltaa jännittävien teoskokonaisuuksien sekaan.

Levottomuudet voivat johtua peloista, ahdistuksesta tai epävarmuudesta. Syyt ovat samoja, oli sitten kyse fyysisistä yhteenotoista tai oman mielen liikkeistä. Levottomuus korostuu, kun sen rinnalle kasvaa rauha. Tasapaino löytyy lopulta aina. Tai ainakin niin uskottava, jotta jaksaa selviytyä epävarmuuden ylitse.