Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

reichstein.jpg
Alexander Reichstein, He olivat täällä (Kummat vieraat)

ALEXANDER REICHSTEIN, AJAN MYÖTÄ 21.9.-12.1.

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä 21.9.2019-12.1.2020 taiteilija Alexander Reichsteinin ainutlaatuinen, moniaistisen taidekokemuksen tarjoava näyttely Ajan myötä. Reichstein rakentaa Salon taidemuseon saleihin viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme.

Taiteilijan edellinen näyttely Ihmeotuksia ja ihmemuutoksia nähtiin Salon taidemuseossa syksyllä 2007. Reichstein työskentelee tuottamalla koko perheelle suunnattuja mielikuvituksellisia kokonaisuuksia ja näyttelyt ovat hurjan suosittuja Suomessa 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen Alexander Reichstein (s.1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa, jossa hänen mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaationsa leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. Reichsteinin taide kumpuaa eurooppalaisille tutuista tarinoista, joita hän ensin kuvitti kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä. Reichsteinin teoksia on esitelty laajasti ulkomailla ja Suomessa. Alexander Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Myös museoyleisö on kesän ajan saanut osallistua Reichsteinin näyttelyn valmistamiseen lahjoittamalla materiaalia kirjoista syntyvään teokseen Poistettu. Salon taidemuseo kuulutti toukokuussa vastaanottavansa kirjalahjoituksia taideteosta varten. Lahjoituksena saatujen tuhansien niteiden valtava vyöry ylitti odotukset herättäen samalla kysymyksen kirjan ja tiedon säilyttämisen tai merkityksen katoavuudesta.

He olivat täällä -kokonaisuus näyttää joukossamme olleet aiemmat asukkaat pimeässä loistavien hahmojen muodossa. Reichstein uskoo meidän kaikkien jättävän jälkemme ympäristöömme. Kuulemme lähteneiden kuiskauksia ja henkäyksiä kaukaisilta ajoilta. Toisessa todellisuudessa voimme tarkkailla menneiden kuljeskelua ja toistensa kohtaamisia. Mutatis Mutandis (lat. "Muutettavat muutettuina") sisältää erimuotoisia "kivisiä" veistososia, joita saa tunnustella ja tutkia, purkaa ja rakentaa uudelleen. Osat kiinnittyvät magneetilla "menhireihin", peruskiviin, jotka tuovat mieleen muinaisina aikoina kulttitarkoituksiin käytetyt pystykivet. Ihmisen ja eläimen osista rakentuu näyttelykävijöiden mielikuvituksen mukaan eläinlajien, ihmisen ja eläimen välimuotoja, eri kulttuureista kumpuavia, tai jumaltarustojen sankareita muistuttavia otuksia ja olentoja. Teos on alituisen muutoksen kohteena, kun katsojista tulee tekijöitä. Teos näyttää antiikin raunioiden arkeologisilta tutkimukselta, jossa ajan murtamien rakennusten ja patsaiden osia löytyy hajallaan ympäri kaivausaluetta.

Veistoninstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista. Saari tulkitaan usein ihmisen yksinäisyyden tai erillisyyden symboliksi ja ajatus vain korostuu kun saaria on paljon. Vuodenaikojen vaihtumista käsittelevä kokonaisuus 12 kuukautta tutkii ajan kulkua ja vuodenaikojen vaihtelua sekä kertoo erilaisista kalentereista. Installaatio rakentuu lasten tekemiä askartelutöitä hyödyntäen ja lasten oma syntymäpäivä huomioiden.

http://www.reichstein.name/about_me.html