Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

lionbeforestorm.jpg
Lion Before Storm II, Sitting Profile, Masai Mara 2006©Nick Brandt
elephantwithexplodingdust.jpg
Elephant with Exploding Dust, Amboseli 2004©Nick Brandt
cheetah.jpg
Cheetah and Cubs, Masai Mara 2003©Nick Brandt

Nick Brandt

On This Earth, A Shadow Falls

Salon taidemuseo 31.1.-17.5.2015

Salon taidemuseo Veturitalli avaa vuoden 2015 ohjelmistonsa kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Nick Brandtin valokuvanäyttelyllä On This Earth, A Shadow Falls. Näyttelyn runsaat 60 suurikokoista mustavalkoista valokuvaa ylistävät Itä-Afrikan uhattua ja ainutlaatuista villieläinluontoa ja täyttävät Salon taidemuseon kaikki salit. Näyttely on esillä 31.1.-17.5.2015. Näyttelyn on tuottanut ruotsalainen Fotografiska Museet. Se järjesti Nick Brandtin laajan yksityisnäyttelyn jo vuonna 2011 ja siitä muodostui vuonna 2010 avatun Fotografiska-museon historian menestynein näyttely.

Nick Brandtin valokuvia ei ole ennen nähty Suomessa näyttelynä. Salon taidemuseon tavoitteena on tarjota suomalaiselle valokuvayleisölle ja valokuvauksen ammattilaisille yleisesti tunnetusta luontokuvauksesta poikkeava näkökulma Afrikan villieläinkuvaukseen. Kuvataiteilijaksi 1990-luvun taitteessa lontoolaisessa Saint-Martin´s School of Art -collegessa kouluttautunut Nick Brandt ei määrittele itseään luontokuvaajaksi vaan valokuvataiteilijaksi. Hän haluaa eläinkuvillaan antaa kasvot maanosan alkuperäisille haltijoille ja toisaalta ilmentää ilmaston muutoksen vaikutuksia eläinten elinolosuhteisiin.

Nick Brandtin syvälliset eläinmuotokuvat haastavat stereotyyppisen tavan, jolla eläimiä kuvataan. Hän ei ole kiinnostunut toimintaa ja dramatiikkaa täynnä olevasta tilannekiihkeästä villieläinkuvauksesta. Hän ei kuvaa teleobjektiiveilla etäisyyksien päästä kohteesta, vaan päinvastoin hakeutuu kohdettaan lähelle ja käyttää laajakulmia. Runkona Brandtilla on keskikoon vanhanaikainen filmikamera ja hän operoi syväterävyyksien vaihtelulla. Brandtin eläinkuvat ovat sielukkaita.

Yhdysvaltain Kaliforniassa nykyään asuva ja työskentelevä Nick Brandt syntyi 1966 Lontoossa. Hän opiskeli 1980-luvulla maalaustaidetta ja elokuvaohjausta lontoolaisessa Saint Martin´s School of Art -collegessa. Vuonna 1992 Brandt muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti siellä uran sekä valokuvaajana että lyhytelokuvaohjaajana valmistaen lähes vuosikymmenen ajan musiikkivideoita kuuluisille taiteilijoille, kuten Michael Jackson. Hän suunnitteli mainosvideoita mm. automerkki BMW:lle ja olutmerkki Guinnessille. Kuvatessaan Jacksonin "Earth Song" -musiikkivideota 1995 Tansaniassa matkasta muodostui paitsi ehkä maailman kuuluisin musiikkivideo, myös ennakoimaton käännekohta Brandtin taiteilijanuralle. Nick Brandt lumoutui Afrikan luonnosta ja innostui villieläinten suojelusta.

Vuonna 2001 Nick Brandt jätti nousevan uransa musiikkivideoiden ja mainoselokuvien ohjaajana ja on siitä lähtien omistautunut täysipäiväisesti Afrikan eläinten valokuvaamiselle. Jo aiemmassa kaupallisessa tuotannossaan ja julkisille yhteisöille tuottamissaan valistusvideoissa Brandt oli keskittynyt humaaniin näkökulmaan, esimerkiksi tupakan vastustamista edistävään valistavaan mainontaan. Vuodesta 2002 hän on rakentanut Afrikan villieläin-aiheista valokuvatrilogiaa, josta Salon taidemuseossa nähdään kaksi ensimmäistä osaa.

Vuonna 2001 Brandt perusti Big Life Foundation -säätiön. Nick Brandtille eläimet ovat paljon enemmän kuin valokuvauksen kohteita. Hän kantaa huolta ilmaston lämpenemisestä, ihmisten toimista, salametsästyksestä, metsienhakkuusta ja poliittisesta epävakaudesta, mitkä muodostavat suuren uhkan Afrikan eläimille. Säätiön tarkoituksena on ajaa Afrikan eläinmaailman sekä ekosysteemin säilymistä Kenian Amboselin kansallispuistossa.

Brandtin valokuvia on esitelty kymmeninä näyttelyinä ympäri maailmaa merkittävissä gallerioissa ja museoissa vuodesta 2004. Hän on julkaissut Afrikan eläinkuvista neljä kirjaa vuosina 2005-2013. Aiemmin Salon taidemuseossa on nähty useita kansainvälisiä valokuvanäyttelyitä, esimerkiksi vuonna 2012 pohjoisen eräluonnon villielämiä kuvanneen luontokuvaaja Jim Brandenburgin näyttely, 2010 Steve McCurryn, 2007 Arno Rafael Minkkisen, 2006 Mary Ellen Markin ja 2004 Josef Koudelkan näyttelyt. Taiteilijan kotisivujen osoite: www.nickbrandt.com, lisätietoja Big Life -säätiöstä https://biglife.org/

brandt2nettiin.jpg