Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Marjukka Vainio, Pioni ja tuuli

22.10.2016-22.1.2017 Salon taidemuseo

marjukka_nettiin.jpg

Marjukka Vainio on vuonna 1953 Rengossa syntynyt arvostettu valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Salon taidemuseo kutsui hänet pitämään studionäyttelyn Veturitallin torniin täydentämään Ester Heleniuksen (1875-1955) näyttelyä, joka on esillä taidemuseon pääsaleissa. Heleniuksen välittämä kasvien tutkimisen estetiikka jatkaa eloaan Marjukka Vainion teoksissa nykyajassa. Marjukka Vainio kertoo keräävänsä kasveja usein varastoon tai kasvattavansa niitä varta vasten kuva-aiheitaan varten. Joillakin kasveilla on Vainiolle voimakas merkitys, joskus taas muoto ja väri ovat innoittaneet häntä. Usein kasvit liittyvät valokuvaajan lapsuuteen, kuten pioni, ruusu, amaryllis, oleanteri, posliinikukka ja sireeni. Erityisen hyvin hän muistaa isoäidin puutarhan pionin.

Vainion pionikuvat kertovat usein kaipauksesta, ehkä myös elämän hauraudesta ja lyhyydestä. Pioni ja tuuli -näyttelykokonaisuus on edennyt Vainion itse kasvattamista kasveista ja pienistä ajatuksen iduista, muistikuvista ja innostavista taide-elämyksistä kohti lopullista toteutusta.

Vainio inspiroituu pihallaan kasvavasta pionista ja sen tuulen tuivertamista kukista. Viime vuonna heinäkuu oli hyvin kuuma, eikä kukinta kestänyt kauaa. Vainio kuvasi teokset muutaman kesäisen yön aikana. Päivisin kukka avasi nuppujaan. Öisin hän tallensi auenneita kukkia, kun ne vielä olivat parhaimmillaan. Kuvat kertaavat luonnon kukoistuksen, katoavaisuuden ja kuolevaisuuden teemoja. Kuvissa kukat elävät ikuisesti voimakkaina