Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Koit ny rauhottu! 10-vuotisjuhlanäyttely Salon taidemuseon kahvilassa 11.5.-8.9.2019

Pop, pärinä, Pulju, Pulpukka... Syksyllä 2009 ilmestyi paikallisklassikoksi sittemmin kohonnut kirja Koit ny rauhottu! Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin (Teos).

Mikko Vienosen ja Timo Lähteenmäen palkittu kirja oli arvostelumenestys. Se kertoi tarkasti ja lämpimän ironisesti Salon pop-historiasta 50-luvulta 80-luvulle, lättähatuista upolaisiin ja hipeistä punkkareihin. Koit ny rauhottu! oli pioneerihanke: ensimmäinen suomalainen pop-historiaopus, jossa näkökulmaksi oli valittu yhden kaupungin ruohonjuuritaso. Se kertoi, miten suuren maailman pop-villitykset asettuivat osaksi suomalaisen katunuorison elämää ja millaisia omintakeisia muotoja ne täällä Pohjolassa saivat. Vaikka kirja kertoi Salosta, se oli samalla monella tavalla yleispätevä esitys.

Koit ny rauhottu! sisältää huikean määrän hienoja kuvia kaduilta ja keikoilta. Siitä huolimatta kaikki hienot kuvat eivät mahtuneet kirjaan. Julkaisematta jääneitä otoksia on nyt mahdollisuus nähdä Salon Veturitallin kahvilassa 11.5. - 8.9.2019.

- Kuvia valitessa itketti, nauratti ja liikutti. Nuoruus on todellakin seikkailu suunnaton, kuvailevat Vienonen ja Lähteenmäki kuvakoostettaan.