Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Willamo_mini3.jpgWillamo_mini2.jpgwillamo_mini.jpg

Heikki Willamo, Myyttinen matka

Salon taidemuseo Veturitalli 4.2.-7.5.2017

TAITEILIJATAPAAMISET
Heikki Willamo kertoo työstään ja teoksistaan taiteilijatapaamisissa kunkin kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 14, huom. jo 3.2. (ennakko) sekä 3.3., 7.4. ja 5.5. Kuukauden ensimmäinen perjantai on Salon taidemuseossa ns. museoperjantai, jolloin museoon on vapaa pääsy. Katso lyhyt näyttelyn teaser

Salon taidemuseo avaa helmikuussa tunnetun suomalaisen valokuvataiteilija Heikki Willamon kutsunäyttelyn Myyttinen matka. Heikki Willamo (s. 1952) on työskennellyt luonnonvalokuvaajana vuodesta 1982. Hänet tunnetaan laajalti myös kirjailijana ja toimittajana, jonka filosofiset mietteet ovat jo pitkään kuljettaneet kaupunkisuomalaisia pohjoisen luonnon äärelle miettimään sen ainutkertaisuutta ja haavoittuvuuttakin. Näyttely on samalla Suomen 100-vuotisjuhlavuoden näyttävä avaus Salon taidemuseossa.

Salon taidemuseoon räätälöityyn laajaan kokonaisuuteen kuuluu Heikki Willamon sadan valokuvan lisäksi muusikko Kie von Hertzenin näyttelyyn tuottama äänimaisema sekä valokuvataiteilija Perttu Saksan lyhytelokuva Eläimen kuva. Mustavalkoinen Myyttinen matka -näyttely on Heikki Willamolta laajin tähän mennessä nähty valokuvanäyttely ja hänen toinen museonäyttelynsä. Edellinen oli Tornion taidemuseossa 2012 pidetty Vuosi metsässä -näyttely. Salon taidemuseon Myyttinen matka - näyttelyn yhteydessä Willamo julkaisee samannimisen kirjan Maahengen kustantamana.

Valokuvataiteilija Heikki Willamo

Näyttelyä varten Heikki Willamo on usean vuoden ajan kuvannut eläimiä ja maisemia Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Vanhan metsäluonnon elämä ja tunnelma sekä myytit muinaisten kuvien takana ovat kiehtoneet Heikki Willamoa jo useita vuosikymmeniä.

Kuvillaan Heikki Willamo vertauskuvallisesti siirtyy esihistorian kirjoittamattomaan menneisyyteen, aikaan, jolta pohjoisessakin on säilynyt varhaista kalliotaidetta kertomassa muinaisesta metsästyskulttuurista ja ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin sekä maailmankaikkeuteen. Oliko ihmisellä tuolloin toisenlainen käsitys luonnosta kuin nykyään? Kuinka hän kohtasi villin luonnon? Miten hän hallitsi pelkojaan, miten voimiaan? Mikä on eläimen ja ihmisen välinen ikiaikainen suhde ja yhteys? Onko ihmisen perimmäinen, elämyksellisen luontosuhde pysynyt alkukantaisena vai muuttunut?

Willamon ominaisuus tuoda esiin pelkistynyt kauneus nostaa hänen luontokuvauksensa taiteen piiriin ja kiinnittää hänet taiteen historian tulkintoihin, esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Willamo liittääkin itsensä eläinkuvien tekijöiden vuosituhantiseen ketjuun etsiytymällä kuvan tuottamisen alkulähteille niihin sisäisiin näkyihin, jotka kumpuavat myyteistä ja tarinoista, ilmestyksistä, unikuvista ja uskomuksista, joissa eläimillä on toisenlaisia merkityksiä. Inspiraation lähteinä ovat toimineet Lounais-Euroopan luolataide sekä Pohjois-Norjan ja Suomen esihistoriallinen kalliotaide myyttisine eläimineen kuten peura, hirvi ja karhu. Konkreettiset kuvausmatkat ovat ulottuneet Karjalohjalta Norjan Varankiin Jäämeren äärelle.

Heikki Willamo luonnonkuvaajien ketjussa

Suomalainen luontokuvaus alkoi saada suosiota 1980-luvulla värikuvauksen ja laitteiden kehittyessä. Karjalohjalla asuva Heikki Willamo aloitti tuolloin luontokuvaajana ja kasvoi siitä ohessa myös luontokirjailijaksi. 1900-luvun viime vuosikymmeninä vallalla olleesta värikuvauksesta Willamo siirtyi digitaalisuuden myötä mustavalkoiseen ilmaisuun palaten siten sekä omille juurilleen että valokuvauksen klassiseen tyyliin, jota Suomessa tunnetuimmin tänä päivänä edustavat Antero Takala ja Pentti Sammallahti. Willamo kulkee luonnossa kuvaten pohjoisen hämärän valon ja ankarat vuodenajat. Hänen valokuvansa ilmaisevat syviä omakohtaisia elämyksiä luonnon ajattomuudesta, jopa pyhyydestä.

Näyttelyn voi tulkita Heikki Willamon kehoitukseksi katsojalle, että luomalla kuvia voi jokainen rakentaa omia visioitaan ympäristöstään ja edesauttaa omaa luontosuhdettaan ja luonnon säilymisen edellytyksiä. Näinhän monet luonnonvalokuvaajat jo tekevätkin.

Julkaisu

Heikki Willamo on tehnyt yksin tai yhteistyönä 20 valokuvateosta. Uusin julkaisu Myyttinen matka ilmestyy Salon näyttelyn yhteydessä. Lähes 200-sivuinen kirja sisältää runsaan kuvituksen lisäksi Heikki Willamon kirjoittaman tekstin. Willamo toteaa kirjassaan:"[...] haen [...] syvää yhteyttä eläimiin, mutta metsästän niitä vain valokuviini. Juuri nyt olen pitkän, katkeamattomasi eläinkuvia tehneen ihmisketjun viimeinen lenkki. Yritän katsoa maailmaa, josta kaikki alkoi, löytää ihmisen ja eläimen kohtaamisen yltimeen. Katson ikivanhoja kuvia, pohdin omia kuviani ja kysyn: miksi eläinkuvan tekeminen on niin tärkeää?" Heikki Willamo on saanut Vuoden luontokirja -palkinnon vuonna 1994 teoksesta Kaakkurin huuto sekä Suomen tietokirjailijain tunnustuspalkinnon vuonna 2000.

Lyhyelokuva Heikki Willamon luontosuhteesta

Näyttelyssä voi tutustua Perttu Saksan ensiesityksenä nähtävään lyhytelokuvaan Eläimen Kuva (2017, 26min, 16:9, HD), joka valottaa Heikki Willamon luontosuhdetta. Poeettinen dokumenttielokuva rakentuu Verneri Pohjolan ja Mika Kallion improvisaatiomusiikin ympärille. Eläimet ja maisemat ovat vailla ihmisen niille rakentamaa tarinaa tai ajallisuutta. Elokuvan eläinkuvien tapaan myös Willamo esiintyy kuvissa vailla elokuvallista kertomusta tai hänen henkilöhistoriansa avaamista. Elokuvassa kuva on alisteinen äänelle ja musiikki rakentaa kieltä ihmisen ja eläimen välille. Musiikin rinnalla kuullaan kirjailija Willamon tekstien pohjalta dramatisoituja ajatuksia suhteesta eläimeen ja sen kuvaan.

Kuvataideakatemiasta 2008 taiteen maisteriksi valmistunut valokuvataiteilija Perttu Saksa palkittiin 2013 Fotofinlandialla Echo-sarjastaan, joka ilmensi ihmisen ja eläimen luontosuhdetta kolonialismin saavutusten kautta, keskiössä eurooppalaisista museoista löytyvät eksoottiset, täytetyt apinat ja kädelliset. Nyt Perttu Saksa (s.1977) laajentaa eläinteemaansa suomalaisen ihmisen ympäristösuhteeseen, hänen suhteeseen metsäänsä ja siihen, miten suomalainen identiteetti rakentuu maiseman kautta. Lyhytelokuva on tekijänsä rakkaudenosoitus pohjoiselle luontosuhteelle ja elokuva valottaa Heikki Willamon merkitystä suomalaisten luontosuhteen muovaajana. Elokuva on osa Perttu Saksan laajempaa kokeellista elokuvaprojektia Eläimen Uni, joka pohjautuu samaan materiaaliin ja valmistuu lähitulevaisuudessa. Veturitallin tornissa on lisäksi esillä Perttu Saksan toinen, pienempi videoteos.

Museokasvatusaineisto

Salon taidemuseo tilasi valokuvaajalta näyttelyn ääniopastuksen. Heikki Willamon lukema ja kirjoittama ääniopastus perehdyttää katsojan näyttelyssä syvemmin valokuvien maailmaan. Ääniopastukseen voi tutustua myös www.opisalonmuseossa.fi -sivustolla näyttelyn avauduttua. Opasteella Heikki Willamo itse kertoo kymmenestä näyttelyn teoksesta. Lisäksi museo tilasi valokuvaajalta eurooppalaista kalliotaidetta esittelevän kuvaesityksen Myyttinen matka, joka ilmentää Heikki Willamon suhdetta kalliotaiteeseen.

Tuotanto

Salon taidemuseo on toiminut näyttelyn päätuottajana. Suomen valokuvataiteen museon ohella tuotantotukea ovat antaneet Genelec, Luova ja Rajala Pro Shop.

Yleisölle ennakkonäyttö

Avajaispäivänä perjantaina 3.2. taidemuseo järjestää klo 13-16 Willamon näyttelystä suurelle yleisölle ns. yleisöavajaiset, mahdollisuuden tulla katsomaan näyttely ilmaiseksi ennakkoon. Näyttely on avoinna klo 13-16, ja klo 14 valokuvataiteilija kiertää esittelemässä näyttelyään yleisölle ja vastaa kysymyksiin sekä signeeraa kirjojaan.

Taiteilijatapaamiset

Heikki Willamo kertoo työstään ja teoksistaan taiteilijatapaamisissa kunkin kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 14 eli 3.2., 3.3., 7.4. ja 5.5. Kuukauden ensimmäinen perjantai on Salon taidemuseossa ns. museoperjantai, jolloin museoon on vapaa pääsy.

Salon taidemuseon valokuvanäyttelyt

Salon taidemuseo on nostanut vuodesta 2004 lähtien ohjelmistoonsa runsaasti valokuvan nimekkäitä tekijöitä tavoitteenaan valokuvataiteen ja kuvajournalismin edistäminen. Suomalaisista valokuvaajista Salon taidemuseossa on nähty mm. Rax Rinnekankaan, Pekka Turusen ja Hannes Heikuran laajat näyttelyt. Luontokuvausta edustavia kansainvälisiä valokuvanäyttelyjä on ollut mm. Nick Brandtilta, Jim Brandenburgilta ja Arno Rafael Minkkiseltä. Loppuvuodesta museossa nähdään vielä toinen valokuvanäyttely, yhdysvaltalaisen fotojournalistin Elliott Erwittin retrospektiivi 30.9.2017-4.2.2018.

Lisätietoja Heikki Willamon kotisivuilla http://www.willamo.net