Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Hannes Heikura, We Walk Alone & Dark Zone

heikura.gifheikura3.gifheikura2.gif

Maamme kenties maineikkaimman aikalaislehtikuvaajan Hannes Heikuran (s. 1958) uusin valokuvanäyttely avaa Salon taidemuseon vuoden 2013 näyttelyohjelman. Näyttelyä We Walk Alone - Kuljemme yksin ei aiemmin ole nähty muualla. Heikuran aiempi valokuvataiteellinen Dark Zone - Hämärä vyöhyke -näyttely vuodelta 2010 sekä We Walk Alone - Kuljemme yksin vuodelta 2012 ovat kokonaisuus, joka täyttää tammikuussa 2013 Salon taidemuseon tilavat näyttelysalit. Näyttelyyn julkaistaan We Walk Alone -kirja, kustantajina Aalto-yliopiston Musta Taide -valokuvakirjakustantamo ja Salon taidemuseon yhteistyössä.

Valikoimalla Hannes Heikuran uusimmat näyttelyt ohjelmistoonsa Salon taidemuseo haluaa nostaa valokeilaan parhaille kansainvälisille lehtikuvaajille kokemuksen ja työuran kautta kehittyneen taidon yhdistää valokuvan dokumentaarisuus taiteellisen ilmaisun viimeisteltyyn näkemyksellisyyteen.

We Walk Alone - Kuljemme yksin sekä vuonna 2010 valmistunut Dark Zone - Hämärä vyöhyke kuvastavat Hannes Heikuran valokuvaajan sielunmaisemaa maagisen realismin keinoin. Heikuran kamera etsii kaupungin kaduilta ihmistä ja kohtaa yksinäisyyden, on mollivoittoista mutta antaa valon johdattaa synkkyyttä, hävittää pimeyden dramatiikalla persoonalliset yksityiskohdat ja siirtyy kohti kosmista tyhjyyttä. Heikuran valokuvat ovat visuaalista runoutta. Ne ilmentävät niukkuuden filosofiaa ja ovat kaupunkikulttuurin kuvauksina yhtä aikaa luonteeltaan sekä suomalaisia että yleismaailmallisia.

We Walk Alone -kuvasarjan toteuttaminen merkitsi Hannes Heikuralle siirtymistä valon varjon kuvaamisessa ihmismielen yksinäiseen vaellukseen. Hänen Helsinkinsä muuttuu ajaltaan ja paikaltaan tunnistamattomaksi mielenmaisemaksi, jossa vaatimattomat arkitapahtumat näyttäytyvät häivytettyinä ihmisyyden kuvauksina ja tunnetiloina. Niissä löytyy aitoja tilanteita, ikuisuuksien täyttämiä pieniä hetkiä ja valon pilkahduksia.

Hannes Heikura on kuvaillut We Walk Alone -kirjassaan, kuinka valokuvan täytyy olla tästä elämästä, mutta se on myös jotakin vielä suurempaa. Kuvaajan oman rohkean tulkinnan perustana on todellisuus. Koska valokuvaaja ei voi elää yhdellä tavalla ja kuvata toisella, ovat hänen kaikki kuvansa eräänlaisia omakuvia. Vaikka valokuvaaja ei esiintyisikään itse kuvissaan, hän paljastaa niissä silti sielunsa. Tässä on valokuvan totuus ja ehdottomuus, toteaa Heikura, ja muistuttaa lopuksi valokuvaajan vastuuksien ulottuvan myös itsen ulkopuolelle yhteiskuntamme heikkoihin ja osattomiin.

Hannes Heikuran edeltävät näyttelyt olivat Dark Zone 2011 Tennispalatsissa Helsingin taidemuseossa ja lehtikuvaajan uran retrospektiivi Hiljaiset kuvat Suomen Valokuvataiteen museossa 2008. Heikura on valittu useaan otteeseen Vuoden lehtikuvaajaksi, minkä lisäksi hän on saanut useita valokuva-alan palkintoja, mm. Fotofinlandian 2008 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 2006. Hannes Heikura työskenteli lehtikuvaajana vuosikymmeniä Helsingin Sanomissa ja toimii nykyään free lancer -valokuvaajana ja valokuvataiteilijana.

Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, 24240 Salo, ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18. Puh. 02-7784892.
www.salontaidemuseo.fi