Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

keskivahalakuvanettiin.jpg

SYLI

Studionäyttely
valokuvat ja äänimaisema
Esko Keski-Vähälä
veistos Seppo Kalliokoski

Salon taidemuseon torni
30.9.2017- 4.2.2018

Salon taidemuseon tornissa on esillä 30.9.2017-4.2.2018 freelance kuvaaja Esko Keski-Vähälän valokuvia hänen kokoamassaan monitaiteellisessa SYLI-installaatiossa, joka Keski-Vähälän valokuvien ja äänimaiseman lisäksi sisältää sekä pohjalaisen kuvanveistäjä Seppo Kalliokosken puuveistoksen. Näyttely nimi SYLI viittaa paitsi ihmisen kaipuuseen toisen luo, myös syliin entisinä aikoina käytettynä mittayksikkönä. Syli vastaa osapuilleen levitettyjen käsivarsien välistä etäisyyttä (178 cm) ja sitä on käytetty näyttelyn veistoksessa. Sanana sylin henki leijuu näyttelyssä näkymättömänä kuvastamassa lämpimän ja avoimen sylin puutetta, mitä ilmenee suomalaisilla usein.

Siirryttyään Pohjanmaalle Esko Keski-Vähälä on tuottanut valokuvataidetta, jonka keskiössä on maaseudun aikamiespoikien elämä. SYLI-Installaatio valmistui vuonna 2014. Realistisilla kuvillaan Keski-Vähälä näyttää palasia siitä, miten yksinäiset miehet asuttavat kotiaan tai millaisessa ympäristössä he seudulla elävät, ja kuinka löytävät elämänkumppanin tai puolison. Esko Keski-Vähälän valokuvat tallentavat Keski-Pohjanmaan maaseudun todellisia ihmisiä, sekä miehiä että naisia dokumentoiden sitä todellisuutta, missä nämä ihmiset elävät.

Kalliokosken Syli-veistoksen luupattuun äänimaailmaan on Keski-Vähälä koonnut useita musiikin, äänitaiteen, kansanmusiikin ja perinteisen karjankutsuman katkelmia kuten Hilja Mikkolan (1901-1989) karjankutsuman äänitteestä vuodelta 1974 ja halsualaisen mestaripelimanni Voitto Isosaaren kanteleen soittoa. Äänimaisema kutsuu syliin, mutta näyttelyssä syli on konkreettisena rakenteenakin suljettu. Lämpöä tuottavan sylin poissaolo onkin vahvasti läsnä tässä näyttelyssä. Veistoksessa syli mittana toistuu jokaiseen suuntaan, mutta aiheuttaa samalla paradoksin - syli on sulkeutunut eikä sen sisään pääse. Kulmikas suljettu muoto ilmentää sitä vaikeutta, joka ihmisten välisissä kontakteissa ilmenee. Kaipuu toisen syliin on universaalia, mutta usein saavuttamatonta.

Lahden muotoiluinstituutissa nuorena valokuvausta opiskellut Esko Keski-Vähälä (s. 1957) on tehnyt pitkän uran Salon Seudun Sanomien lehtikuvaajana vuosina 1988-2007 ja asuu nykyisin Yli-Ullavalla Kokkolassa. Halsualainen Seppo Kalliokoski (s. 1956) on puolestaan itseoppinut kuvanveistäjä, joka on tehnyt taidetta 20 vuotta ja on Pohjalaisen taiteilijaliiton jäsen.