Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

nannankuva.jpgns_2.jpgns_3.jpg

Nanna Susi, In the Moods
Salon taidemuseo 29.9.2018-13.1.2019

Salon taidemuseon syksyn 2018 päänäyttelyssä esittäytyy taidemaalari Nanna Susi (s. 1967). Suurikokoisista, värikylläisistä ja tunteikkaista maalauksistaan tunnettu taiteilija on yksi maamme menestyneimmistä nykytaiteilijoista. Retrospektiivisessä näyttelyssä Nanna Susi In the Moods 29.9.2018 - 13.1.2019 on maalauksia taiteilijan uran varhaisilta vuosilta 1990-luvulta tähän päivään asti. Näyttely on Salon ja Jyväskylän taidemuseoiden yhteistuotantoa. Jyväskylässä näyttely on avoinna keväällä 2019.

Kuvataideakatemiasta vuonna 1997 valmistunut Nanna Susi nousi suuren yleisön tietoisuuteen Vuoden nuori taiteilija 2000 - näyttelyssä, jolloin hän täytti suurikokoisilla ja värikkäillä maalauksillaan Tampereen taidemuseon salit. Suden valinta vuoden nuoreksi taiteilijaksi nähtiin merkkinä maalaustaiteen paluusta, erityisesti vahva värimaalaus koettiin kiinnostavana. Nanna Suden toinen yksityinen museonäyttely Underneath the Eyes, 2012, pidettiin Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa.

Salon taidemuseon näyttely on Nanna Suden kolmas yksityisnäyttely museoissa ja ensimmäinen koko tuotantoa läpileikkaava katselmus taiteilijan tuotantoon. Näyttelyyn on lainattu teoksia museoista ja yhteisöiltä, mutta suuri osa on ennen näkemätöntä tuotantoa taiteilijalta itseltään.

Taidemaalari Nanna Susi on ollut kiireinen viimeiset kolmekymmentä vuotta. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisiä galleria-näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomen ja Italian lisäksi mm. Tanskassa, Saksassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Irlannissa, Ranskassa ja Egyptissä. Hän on myös maalannut Rekolan Pyhän Andreaan kirkon alttarimaalauksen sekä Meilahden syöpäklinikan maalaukset Clinic I ja Clinic II.

Nanna Susi - taidemaalari tunteella

Näyttelyn nimi "Nanna Susi In the Moods" viittaa taiteilijan maalausten vahvaan tunnelataukseen, mielentilaan. Moodi on myös musiikissa käytetty ilmaisu, jolla tarkoitetaan musiikin pysyvää rakennetta, kuten sävelasteikkoa, melodiaa, tai rytmikuviota, jota taiteilija toistaa eri korkeuksilta, tunnelmissa, duurissa tai mollissa. Suden teosten moodi on suuri koko, tunnelataus, värien kylläisyys. Suden taidetta on tulkittu eri tyylisuuntien kautta, erityisesti uusekspressionismin ja kolorismin. Lisäksi maalauksista on löydetty runollisuutta ja romantiikkaa. Nanna Sutta on verrattu Suomen 1980-luvun vahvoihin naisekspressionisteihin, Marika Mäkelään, Marjatta Tapiolaan sekä Leena Luostariseen, joka oli Kuvataideakatemiassa hänen opettajansa.

Nanna Susi elää ja työskentelee tunnemoodeissa, eri ajanjaksoissa. Hän rakentaa itsensä aina uudelleen ja lähtee jokaisen teoksensa kanssa uudelle matkalle. Nanna Suden moodit tuottavat teossarjoja, tunnelmallisia ja ajallisia ryppäitä, jotka välittävät taiteilijan tunnelmaa. Väri-ilottelu on välillä taipunut harmaan tyyneyteen, jopa synkkyyteen, toisinaan kaikkialle sinkoileva innostus on vaihtunut hienovaraisuuteen ja herkkään tyylikkyyteen.

Tunteet ovat Nanna Suden maalausten motiiveja ja energiaa. Taiteilijan luonteelle tyypillisesti kaikkea on oltava paljon, kohtuus on yksitoikkoista. Niinpä myös tunteiden kirjo vaihtelee kuplivasta ilosta aina alakulon syvyyksiin. Mystisyys ja käsitteellisyys ilmenevät Nanna Suden teoksissa symboleina, kuten ovet, portit tai tiet, joiden kautta taiteilija kuljettaa katsojaa todellisuudesta toiseen. Luonnon elementit, maa, tuli, vesi, ilma, ovat Nanna Suden voimasanoja, jotka virittävät hänet matkalle. Toisinaan aiheina ovat tähdet, luonnonilmiöt, myrskyt ja tuulet, mutta myös mystiset hämärän hetket usvaisena aamuna.

Matkalla olemisen projekti Blue and Red

Vuonna 2015 Nanna Susi ja kiinalaislähtöinen, Suomessa asuva taidemaalari Canal Cheong Jagerroos saivat idean projektista, jossa eri kulttuureista tulevat taiteilijat kokevat toistensa maailmat yhteisellä matkalla. Projektin tavoitteeksi tuli syventää keskinäisten kulttuurien ymmärrystä, solmia suhteita ja rakentaa yhteistyötä maiden välillä. Näin Nanna Susi ja Canal Cheong Jagerros päättivät lähteä yhdessä matkalle, joka vei heidät eri kulttuurien, arvojen ja tunnetilojen läpi. Blue and Red -projekti suunniteltiin alusta asti kokonaisvaltaiseksi projektiksi, jossa toistensa kotimaiden halki kulkevalla matkalla taiteilijat keräävät paikallisia kokemuksia ja vaikutteita, joita sitten hyödyntävät taiteessaan.

Matkan vaikutteita Nanna Suden taiteessa voi havaita teosten materiaaleissa ja tekniikassakin. Väriskaala on pehmeän itämainen, hennot sävyt kuultavat lähisävyjä tai vastavärejä ja luovat näin ilmavan ja keveän vaikutelman. Uutta ovat myös silkille tehdyt maalaukset. Canal Cheong Jagerroosin teoksia on esillä Salon taidemuseon tornissa näyttelyssä Floating Island 29.9.2018-13.1.2019.
Tutustu Blue and Red-matkasta tehtyyn videoon (kesto 13:25, ohjaus, kamera P.J. Piippo)

Julkaisu Nanna Susi In the Moods

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy uusi julkaisu Nanna Susi In the Moods kustantajana Parus Verus -kustannus. Runsaasti teoskuvia sisältävässä julkaisussa filosofian tohtori Altti Kuusamo pohtii ajattomuutta Nanna Suden maalauksissa sekä aikakysymystä laajemmin artikkelissaan "Ylikypsä hetki ja tuore ajattomuus Nanna Suden maalauksissa". Taidehistorioitsija Heidi Grahn luonnehtii Nanna Sutta taidemaalarina paljolti tämän päiväkirjateksteihin pohjaten. Artikkelissa "Nanna Susi In the Moods" taiteilija on vahvasti läsnä päiväkirjasta poimittujen sitaattien kautta.