Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

veikkojapollux1974.JPGaho1.jpgaho2.jpg

Salon Taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely ja kuvanveistäjä Anja Ahon (1931-1992) muistonäyttely
17.2.-13.5.2018

Salon taidemuseo juhlii Salossa puoli vuosisataa toiminutta Salon taiteilijaseuraa järjestämällä seuran kanssa yhteisesti kattavan näyttelyn, joka ilmentää niin seuran alkutaivalta kuin nykypäivääkin. Museo ja seura ovat tehneet museon 20-vuotisen historian aikana runsaasti näyttely-yhteistyötä. On myös Salon Taiteilijaseuran ansiota, että Salon kaupunki päätti 1990-luvun alussa taidemuseon perustamisesta sekä nykyisin taidemuseona toimivan vanhan veturitallin kunnostamisesta tarkoitukseen. Salon Taiteilijaseura on perustamisestaan vuodesta 1968 lähtien vaikuttanut Salon seudulla kulttuurielämän kehittäjänä, taidekasvattajana ja kuvataiteen aseman nostajana.

Laaja näyttely käsittää kaksi kokonaisuutta. Salon kaupunki sai kaksi vuotta sitten lahjoituksena joukon seuran perustajajäseniin kuuluneen kuvanveistäjä Anja Ahon (1931-1992) veistoksia, joiden ympärille taidemuseo on tuottanut tutkitun muistonäyttelyn. Tutkimuksesta vastasivat intendentti Pirjo Juusela ja taidehistorioitsija Heidi Grahn. Jäsenistöltään jatkuvasti kasvavan taiteilijaseuran tätä päivää puolestaan edustaa kuvataiteilija Raakel Kuukan kuratoima Salon Taiteilijaseuran nykytaidenäyttely, jossa on esillä teoksia 30 seuran jäseneltä.

Salon taiteilijaseuraa juhlitaan lisäksi yhteistyössä tuotetulla laajalla julkaisulla. KUVA ELÄÄ -julkaisu esittelee seuran toiminnan historiaa ja nykypäivää sekä seuran perustajajäsenen, kuvanveistäjä Anja Ahon elämää taiteilijana ja hänen tuotantoaan. Artikkelit siihen ovat kirjoittaneet Salon Taiteilijaseuran historiasta ja taiteilijoiden tämän päivän työskentelystä kulttuuritoimittaja Mari Areva, Anja Ahon elämästä taiteilijana taiteilijan sisarentytär Helena Kajander-Ahtokivi sekä Anja Ahon asemasta suomalaisena naiskuvanveistäjänä taidehistorioitsija Heidi Grahn.

KUVANVEISTÄJÄ ANJA AHO (1931-1992) oli ensimmäinen Turkuun julkisen veistoksen suunnitellut naiskuvanveistäjä. Hän oli lupaava nuori taiteilija, tyttönimeltään Anja Virtanen, josta toivottiin jopa Wäinö Aaltosen veistotaiteen jatkajaa. Merimaskussa syntynyt Anja Aho aloitti taideopintonsa 1947 Turun piirustuskoulussa. Hän syvensi opintojaan 1950-52 Wäinö Aaltosen yksityisoppilaana ja edelleen 1954-1956 Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa Kööpenhaminassa. Anja Aho muutti 1960-luvun alussa Saloon, jossa hän teki runsaasti mm. tilausmuotokuvia ja ihmisten välistä läheisyyttä kuvaavia teoksia. Anja Aho kuului paikallisen taiteilijaseuran perustajajäseniin ja oli myös Salon ensimmäinen kuvanveistäjä. Anja Aho toimi pitkään myös Salon kansalaisopistossa kuvanveiston opettajana. KUVA ELÄÄ-näyttelyssä Anja Ahon tuotannon esittelyyn valikoitui nelisenkymmentä teosta 1940-luvulta lähtien aina vuoteen 1992. Teokset ovat Salon ja Turun kaupungin kokoelmista sekä yksityiskokoelmista.

SALON TAITEILIJASEURA on kasvanut pienestä joukosta nykyään lähes 80 taiteilijaa käsittäväksi yhdistykseksi. Taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely sisältää seuran 30 jäsenen teoksia, pääasiassa nykytaidetta. Esillä on maalauksia, installaatioita, grafiikkaa ja veistotaidetta. Salon Taiteilijaseuran jäsenen, keramiikkataiteilija Taina Kurtzen erillinen studionäyttely ´Mustaa ja Valkeaa´ on esillä taidemuseon tornissa.

Salon Taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttelyn nykytaidenäyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Eeva-Kaisa Ailus, Erja Alander, Erkka Auermaa, Oiva Gillsten, Tiina Harjola, Eva Hidström, Liisa Ilveskorpi, Petra Kallio, Sami Korkiakoski, Keanne van de Kreeke, Jenny Kurpen, Hilkka Laakkonen-Vesander, Seppo Lagom, Hanna Lamnaouer, Raili Mikkonen, Veli-Pekka Mikkonen, Leonardo Nieva Ponga, Riikka Niittonen, Hannu Nikander, Liisa Pietola, Rita Rauteva-Tuomainen, Leena Sarparanta, Helena Sundberg, Simo Suni, Tea Tikka, Aino Toivettula, Suvi Toivoniemi, Helena Tuura, Andréa Vannucchi ja Katja Öhrnberg.

Salon taide-elämän kehityksestä ja Salon Taiteilijaseuran vaiheista, 2013 (video kesto 7:22)

Salon Taiteilijaseura 2000-luvulta vuoteen 2013, 2013 (video kesto 5:47)