Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Menneet 2014

11.10.2014-18.1.2015 Salo Vanhoissa valokuvissa
Näyttely muistoihin ja kadonneen Salon kiehtovaan maailmaan vanhojen valokuvien välityksellä. Salon kauppala perustettiin 1887 juuri ennen Salon suurta paloa. Vanhin tunnettu valokuva Salosta on J.J. Reinbergin ottama näkymä Salon torista ennen paloa. !900-luvun alussa kuvattiin runsaasti lasinegatiiveille, joita on säilynyt vähän. Näyttelyvedoksia on tehty näistä harvinaisuuksista mm. Salon kaupungin ja Salo-Uskelan Seuran kokoelmista. Keskeinen toimija oli Salon Uusi Valokuvaamo, jonka toiminta jatkui 1930-luvulla Valokuvaamo Ritvana. Salon taidemuseon tuotantoa.
Lue lisää

Tornin studiossa 11.10.2014-18.1.2015 Ajantilat / Kai Fagerström ja Andréa Vannucchi
Autiotalojen menneisyys, vanhojen rakennusten rapistuminen ja asunnoista kaikonneet todelliset asukkaat ja fiktiiviset henkilöt nousivat taiteilijakaksikolla kokoavaksi teemaksi. Niiden varassa valokuvaajat saattoivat rakentaa hylätystä paikasta uudelleen muistamisen tilan ja luoda siitä taiteen menetelmin visuaalisen rekonstruktion vailla sanallista informaatiota. Valokuvaajat herättävät Ajantilat -teoksissaan hylätyt talot eloon tuoden eri aikakerroksia ja heijastumia tiloihin. Näyttely kokoaa mietteitä ajasta, pysyvyydestä ja muistoista sekä elämäntavasta, jota ei enää ole. Kaikki valokuvat on toteutettu yhdessä.
Lue lisää

7.6.-28.9. Olli Lyytikäinen, retrospektiivi. Ja Elonkorjaajat.
Olli Lyytikäinen (1949-1987) oli äärettömän tuottelias kuvataiteilija, joka piti itsepintaisesti kiinni esittävyydestä ja mielikuvituksellisuudesta. Lyytikäinen oli perustamassa Elonkorjaajien taiteilijaryhmää 1970. Samanaikaisesti Lyytikäisen näyttelyn kansa esittäytyvät Elonkorjaajat; Pekka Airaksinen, Carolus Enckell, Antero Kare, Philip von Knorring, Jan Olof Mallander, Leo Ruuskanen, Carl-Erik Ström, Ilkka Juhani Takalo-Eskola, Erik Uddström, Janne Vainio, Peter Widén sekä Stuart Wrede. Lyytikäisen retrospktiivi on tehty yhteistyössä Ruotsissa sijaitsevan Nordiska Akvarellmuseetin kanssa.
Lue lisää
På svenska

29.3.-25.5.2014 Ilona Niemi, WasteLand
Ilona Niemi käsittelee teoksissaan katoavuutta. WasteLand -näyttelyn teoksissa yhdistyvät Niemelle tyypilliset viittaukset kirjallisuuteen, myytteihin ja muotiin, henkilökohtainen mytologia ja symbolismi ja hienostunut mutta välillä hyvinkin rujo ja leikkimielinen muotokieli. Maalausten ja installaatioiden ohella esillä on kolmiulotteisia kollaaseja kierrätysmateriaaleista. WasteLand viittaa TS Eliotin runoon, joka sivuaa Niemen työtä monella tavoin ja jossa vilahtaa jopa La Pia, joka Niemen elämässä vertautuu kadonneeseen lapsuudenystävään Piiaan.
Lue lisää

29.3.-25.5.2014 Jaana Partanen ja Pa-La tiimi, Mielen alkemia
Mielen alkemiaa -trilogia pohtii mielen ja tietoisuuden olemusta. Se on Suomen ensimmäinen 3D-formaatissa toteutettava taidenäyttelysarja. Keskimmäinen osa, nukkuvan mielen arvoituksia pohtiva Matrix layer, tuo interaktiivisilla teoksillaan 3D-tekniikat ja peliteollisuuden upouudet innovaatiot, kuten virtuaalitodellisuuslasit ja niiden tuottaman unenomaisen todellisuuden, taiteen piiriin. Esillä on myös trilogian ensimmäisen osan Harry Potter layerin kiehtovia 3D-valokuvateoksia.
Lue lisää

18.1.-16.3.2014 Levottomuudet
Näyttelyn osallistuvat taiteilijat olivat Heini Aho, Saara Ekström, Marjatta Holma, IC-98, Kati Immonen, Anne Koskinen, Nuutti Koskinen, Erkki Nampajärvi, Mika Natri, Elsa Salonen, Kimmo Schroderus ja Noora Schroderus. Näyttelyn kuraattorina toimi kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja. Näyttelyn tuotti Salon taidemuseo Veturitalli yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipisteen kanssa.
Lue lisää

Tornin studiossa 7.2.-16.3.2014 lasitaiteilija Hanna Virtomaa, Naisten kerros
Lasitaiteilija Hanna Virtomaa (s. 1963) valmistaa käyttö- ja koristelasia sulatuis- ja lyijykiskotekniikoilla. Virtomaa on opiskellut lasitaidetta Skotlannissa 2001-2003 (Glasgow College of Building and Printing, vuodesta Glasgow Metropolitan College). Töiden ideointi on osin lähtenyt kierrätymateriaaleista kuten vanhoista ikkunanpokista. Virtomaan työtilat ovat olleet Halikon Rikalanmäellä vuodesta 2007.