Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Näyttelytyö

laatikoita.gifmaalaamista.gifripustaminen.gif

Jokainen näyttely tarvitsee työstämistä ja suurta pohjatyötä ennen kuin sen voi laittaa esille. Kun näyttelyohjelmaa laaditaan, on ensi alkuun ideoitava ja otettava selvää vaihtoehdoista. Suunnittelua varten on kerättävä tietoa ja valikoitava näkökulmia.

Näyttely suunnitellaan yhteistyössä taiteilijan, taiteilijaryhmän tai muun tahon, kuten toisen museon, kanssa. Tutkimus, teosten lainaamiseen liittyvän byrokratian hoitaminen sekä tiedotuksen ja markkinoinnin suunnittelu ovat kaikki osa pohjatyötä. Vasta kun pohjatyö on tehty, voidaan ryhtyä koko prosessin loppurutistukseen: näyttelyn esille laittamiseen. Se tapahtuu kahden viikon puristuksena, johon koko taidemuseon henkilökunta osallistuu.

Näyttelyjen vaihdon aikaan museossa on vipinää, kun teoksia kuljetetaan, pakataan, siirretään ja sijoitellaan. Myös ympäristöä muokataan esimerkiksi seiniä maalaamalla ja rakenteita nikkaroimalla. Jotta ihmiset osaisivat tulla katsomaan näyttelyä, on suunniteltava julisteita ja esitteitä sekä kirjoitettava tiedotteita. Myös katukuvan näkyvä markkinointi on hoidettava. Museon työntekijöiden on perehdyttävä kuhunkin näyttelyaiheeseen perusteellisesti, jotta opastuskierroksista osataan rakentaa vetäviä, mielenkiintoisia ja informatiivisia. Vastaaminen yleisön kysymyksiin edellyttää laajaa perehtyneisyyttä taiteeseen ja taidehistoriaan.

Kun näyttely päättyy, se täytyy myös palauttaa omistajilleen, eikä työ lopu siihen. Näyttelyyn liittyvä materiaali arkistoidaan (esimerkiksi valokuvat kuva-arkistoon), kävijät tilastoidaan ja saavutetut mediamaininnat järjestellään kansien väliin.

Salon taidemuseossa on neljästä kuuteen päänäyttelyä vuodessa. Studionäyttelyitä on vuodessa noin neljä.