Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

SteffeMatkallalehdet.jpg
Sarjasta Matkalla 2014
steffe1982.jpg
Sarjasta Helsinki by Night 1982
SteffeSarjastaMan&Woman1995p.jpg
Sarjasta Man&Woman -95

Stefan Bremer, Keskeltä ja täysillä

Salon taidemuseo Veturitalli järjestää 11.5.-8.9.2019 helsinkiläisen valokuvaajan ja valokuvataiteilijan Stefan Bremerin (s. 1953) laajan retrospektiivisen näyttelyn Keskeltä ja täysillä. Näyttely sisältää 100 valokuvaa, joista osa on yksittäisiä kuvia ja osa suurempaan sarjaan kuuluvia. Näyttelyn varhaisimmat kuvat ovat Helsinki by Night -sarjasta 1970-luvulta, uusimmat Bremerin viimeisintä, ennennäkemätöntä tuotantoa. Salon taidemuseossa on aiemmin nähty lukuisia merkittäviä valokuvanäyttelyitä, tätä sarjaa museo jatkaa hienolla Stefan Bremerin retrospektiivillä.

Keskeltä ja täysillä esittelee monipuolisesti Stefan Bremerin tuotantoa, joka sisältää sekä dokumentaarista kuvausta että kokeilevampaa taidevalokuvaa. Bremerin kuvien keskiössä on ihminen iloineen ja suruineen sekä mennyt aika muistoineen. Suvaitsevaisuus ja myötäeläminen ovat keskeisiä lähtökohtia Bremerin tekemisessä. Ne nousevat esiin mm. kehitysvammaisista kertovassa DuvaDiva -kuvasarjassa. Tärkein kuva kertoo puolestaan Suomeen saapuneista turvapaikan hakijoista ja pakolaisista, jotka paljastavat kännykkäkuvistaan sen rakkaimman, usein äitiä, lapsia tai puolisoa kuvaavan otoksen. Suomessa kuvattujen sarjojen lisäksi mukana on kuvia Afrikasta, Tsernobylistä, Gobin autiomaasta sekä Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireiltä. Mustanpuhuvien ja kantaaottavien aiheiden rinnalla näyttelyssä on mielenmaisemiin rinnastettavia kuvasarjoja merestä ja pilvistä, kokeilevampia tutkielmia valosta ja varjoista sekä nopeasti ikuistetuista katoavista hetkistä.

Stefan Bremer on osallistunut pitkän uransa aikana aktiivisesti näyttelytoimintaan. Ryhmänäyttelyiden lisäksi hän on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä eri teemoista. Salon näyttely on Stefan Bremerin toinen retrospektiivi. Ensimmäisen takautuvan näyttelyn hän piti Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä vuonna 2000.

Salon taidemuseossa 2019 järjestettävän näyttelyn yhteyteen valmistuu Teos Kustantamon julkaisemana Stefan Bremerin uusin kirja Keskeltä ja täysillä, joka sisältää valokuvia vuodesta 2000 lähtien. Kirjan artikkeleista vastaavat tunnettu amerikansuomalainen valokuvaaja Arno Rafael Minkkinen sekä FT Marja-Terttu Kivirinta, joka toimi pitkään kuvataiteen kriitikkona Helsingin Sanomissa. Stefan Bremer kirjoittaa julkaisuun suhteestaan valokuvaukseen. Stefan Bremer on toiminut valokuvauksen opettajana useissa taidekouluissa ja monet nuoremmista valokuvaajista ovat olleet hänen oppilainaan. Hän on toiminut myös valokuvaajana useissa lehdissä. Stefan Bremer on pidetty luennoija ja kertoja. Näyttelyn yhteydessä tullaan järjestämään taiteilijatapaamisia, joiden yhteydessä Bremer kertoo työstään ja valokuvistaan.