Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

reichstein.jpg
Alexander Reichstein, He olivat täällä (Kummat vieraat)

ALEXANDER REICHSTEIN, AJAN MYÖTÄ 21.9.-12.1.

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä 21.9.2019-12.1.2020 taiteilija, kuvittaja Alexander Reichsteinin näyttely Ajan myötä, joka tarjoaa ainutlaatuisen, moniaistisen taidekokemuksen. Näyttelyssä Salon taidemuseon saleihin rakentuu viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme.

Suomessa 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen Alexander Reichstein (s.1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa, jossa hänen mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaationsa leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. Reichsteinin taide kumpuaa eurooppalaisille tutuista tarinoista, joita hän ensin kuvitti kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä. Reichsteinin teoksia on esitelty laajasti ulkomailla ja Suomessa. Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Myöskin museoyleisö on kesän ajan osallistunut Reichsteinin näyttelyn valmistamiseen lahjoittamalla materiaalia kirjoista syntyvään teokseen Poistettu. Salon taidemuseo kuulutti toukokuussa vastaanottavansa kirjalahjoituksia taideteosta varten. Lahjoituksena saatujen kirjojen valtava vyöry ylitti odotukset herättäen samalla kysymyksen kirjan säilyttämisen tai merkityksen katoavuudesta.

He olivat täällä -kokonaisuus näyttää joukossamme olleet aiemmat asukkaat pimeässä loistavien hahmojen muodossa. Reichstein uskoo meidän kaikkien jättävän jälkemme ympäristöömme. Kuulemme lähteneiden kuiskauksia ja henkäyksiä kaukaisilta ajoilta. Toisessa todellisuudessa voimme tarkkailla menneiden kuljeskelua, toistensa tapaamisia.

Mutatis Mutandis (lat. "tarpeelliset muutokset on tehty") sisältää osia, joita saa tunnustella ja tutkia, purkaa ja rakentaa uudelleen. Osat kiinnittyvät magneetilla "menhiriin", peruskiveen, joka tuo mieleen muinaisina aikoina kulttitarkoituksiin käytetyn pystykiven. Ihmisen ja eläimen osista rakentuu näyttelykävijöiden mielikuvituksen mukaan eläinlajien, ihmisen ja eläimen välimuotoja, eri kulttuureista kumpuavia, tai jumaltarustojen sankareita muistuttavia otuksia ja olentoja. Teos on alituisen muutoksen kohteena, kun katsojista tulee tekijöitä. Teos näyttää antiikin raunioiden arkeologisilta tutkimukselta, jossa ajan murtamien rakennusten ja patsaiden osia löytyy hajallaan ympäri kaivausaluetta.

Veistoninstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista. Saari tulkitaan usein ihmisen yksinäisyyden tai erillisyyden symboliksi ja ajatus vain korostuu kun saaria on paljon. Näyttelyssä on myös vuodenaikojen vaihtumista ja 12 kuukautta käsittävä kokonaisuus, jossa löytyy runsaasti oheistekemistä ja pohdittavaa vuodenkiertoon sisältyvistä merkkipäivistä tai juhlapäivistä eri kulttuureissa.