Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö

elonleikkuu.gif
Viljo Hurme, Elonleikkuu

lihtaajat.gif
Viljo Hurme, Lihtaajat

perunannosto.gif
Viljo Hurme, Perunannostajat

Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö

Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö on tallettanut Salon taidemuseoon suuren osan omistamistaan Viljo Hurmeen teoksista. Lisäksi Hurmeen säätiö kartuttaa taidekokoelmaansa ostoin, jotka tehdään nuorilta taiteilijoilta. Myös uushankinnat talletetaan taidemuseoon, joka huolehtii säätiön teoksista kuin omistaan. Säätiön teoksia on mm. sijoitettu runsaasti kaupungin eri toimipisteisiin. Museokaupan valikoimiin kuuluu Hurmeesta kertova julkaisu ja postikortteja. Lisäksi taidemuseossa on lainattavia diakuvia Hurmeen maalauksista.
Taidemuseolla on myös lainattava pienoisnäyttely Viljo Hurmeen työnkuvista. Lue lisää

Tiedustelut: säätiön asiamies Karoliina Erkintalo 044-547 3318.

Viljo Hurme (1893-1987)

Viljo Hurmeen taiteilijanura oli harvinaisen pitkä ja tuottelias. Viimeistään 16-vuotiaasta lähtien aloitettuaan taideopinnot, hän maalasi päivittäin ja omien sanojensa mukaisesti taulun päivässä. Viimeisen työnsä hän sai valmiiksi 94-vuotiaana kesäkuussa 1987 neljä päivää ennen kuolemaansa. Hurmeen siveltimen jäljiltä syntyi lähes 80-vuotisen uran aikana tuhansia tauluja.

Hurme tunnetaan parhaiten 1920- ja 30-luvun akvarelleistaan. Maaseudun ihmiset työssä, pienet tuokiokuvat, elävät kylämaisemat ja muotokuvat kertovat akvarellitekniikan hallinnasta ja tunneherkkyydestä. 1930-luvulla Hurme tarttui öljyväreihin ja hänestä kehittyi varsin suosittu muotokuvamaalari. 1950-luvun tuotanto käsittää intiimejä sisäkuvia ja asetelmia kunnes 1960-luvulla taiteilijan ilmaisu muuttui esittävän taiteen rajamailla liikkuvaan ilmaisuun.

Viljo Hurme lahjoitti 1982 perustetulle nimeään kantavalle säätiölle yli 500 maalaustaan. Säätiölle testamentattu taiteilijakoti Muurlassa avasi ovensa Hurmeen taiteen ystäville kesäkuussa 1987.