Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Kaupungin taidekokoelma

lukio.giflaurin_koulu.gifpaivakoti_mesikammen.gif

Kuvat Katri Lehtola

Kuntataide

Salon taidemuseon hallinnoimat kokoelmat käsittävät noin 2300 teosta. Suurin osa teoksista on Salon kaupungin omistamia, yli 1500 teosta. Tätä osaa kokoelmaa voi kutsua ns. kuntataidekokoelmaksi, sillä suurin osa teoksista inventointiin kaupungin taidekokoelmaan taidemuseon perustamisvaiheessa 1998. Eri hallintokunnat olivat hankkineet taideteoksia kohteisiinsa jo vuosikymmeniä. Lisäksi kokoelmaan liitettiin teoksia 2009 kuntaliitoksen yhteydessä. Kokoelma käsittää teoksia pääosin sodan jälkeiseltä ajalta nykypäivään. Tämän ns. kuntataidekokoelman teoksia sijoitetaan jatkuvasti kaupungin eri laitoksiin ja palvelupisteisiin, ja kokoelmaa täydennetään taidemuseon toimesta tehtävillä nykytaiteen hankinnoilla vuosittain.

Prosenttitaide

Toisena kokoelmatyyppinä ovat prosenttitaidehankinnat. Niin sanotulla prosenttiperiaatteella tehdyistä hankinnoista päättää taidehankintatyöryhmä. Prosenttihankinnoissa painopiste on erityisesti korkeatasoisessa kotimaisessa nykytaiteessa, sillä periaatteena on tukea elossa olevien taiteilijoiden työskentelyä. Salon prosenttiperiaate on käytäntönä toiminut 1970-luvulta lähtien, mistä syystä ennen taidemuseon perustamista kerätyssä kokoelmassa on painotettu vahvasti paikallisten taiteilijoiden töitä. Mistään muusta suomalaisesta kokoelmasta ei löydy yhtä kattavaa edustusta Salon alueen taiteilijoista. Prosenttiperiaatteen mukaisesti rakennettaviin ja peruskorjattaviin kaupungin kohteisiin hankitaan taidetta yhdellä prosentilla hankkeen kokonaiskustannuksista. Salon noudattamaan taidehankintojen prosenttiperiaatteeseen voi tutustua täällä. Prosenttiperiaatteella hankinttu taide on räätälöity kohteeseensa, ja sen tarkoituksensa on olla kiinteä osa sisustusta. Prosenttitaiteen kuten kaiken laitoksiin sijoitettavan taiteen tarkoituksena on piristää ja virkistää ympäristöä ja antaa esteettisesti nautonnollisia elämyksiä palvelupisteissä asioiville ja työskenteleville.

Salon taidemuseo kartuttaa sekä kuntakokoelmaa että prosenttitaidekokoelma vuonna 2010 kulttuurilautakunnassa hyväksytyn kokoelmapoliittisen ohjelman mukaisesti.

Talletukset

Salon taidemuseon hallinnoimat muut teokset kuuluvat useisiin talletuskokoelmiin, joista suurin on Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiön talletuskokoelma. Se sisältää paitsi Viljo Hurmeen säätiöityjä teoksia kuin myös säätiön tekemiä uushankintoja lähinnä nuorilta nykytaiteilijoilta. Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö on luovuttanut taidemuseolle oikeudet huolehtia teoksista ja sijoittaa niitä edelleen kaupungin laitoksiin ja palvelupisteisiin.

Yhteistä omaisuutta

Salon kaupungin omistamat kokoelmat (kunta- ja prosenttitaidekokoelmat) kuin myös Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiön talletuskokoelma edustavat kattavasti salonseutulaisten taiteilijoiden tuotantoa. Teosten tekniikat ovat monipuolistuneet 1990-luvulta lähtien. Perinteisten maalausten ja grafiikkatöiden rinnalle on tullut tekstiili- ja valoteoksia. Osa teoksista on kineettisiä. Kokoelmat ovat karttuneet kuntalaisten veromarkoilla, joten ne ovat salolaisten yhteisomistuksessa. Huolehtimalla taidekokoelmista Salon taidemuseo ylläpitää suomalaisen taidekulttuuriperinnön arvoa.