Salon taidemuseo Veturitalli
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Museopihan uudet veistokset

Salon taidemuseo tilasi keväällä 2018 salolaiselta kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta (s. 1970) Megafauna -nimisen veistoksen, joka julkistettiin Salon taidemuseo Veturitallin pihalla sunnuntaina 8. syyskuuta 2019. Viisi metriä korkea, mitoiltaan massiivinen, mutta olemukseltaan keveä veistos on valmistettu haponkestävästä teräksestä. Schroderuksen veistokset ovat usein metallista kokoon hitsattuja, julkiseen tilaan tarkoitettuja suuria kappaleita. Massiiviset teokset vaativat paljon tilaa jo valmistusvaiheessa. Veistos saa lopullisen muotonsa usein vasta loppuvaiheessa ulkona, jolloin työtilan seinät ja katto eivät estä sen kasvua. Salon taidemuseon pihalla julkistettavassa teoksessa aistii Kimmo Schroderuksen kiinnostuksen liikkeen kuvaamiseen, pintojen heijastavuuteen ja läpinäkyvyyteen. Teoksen nimi Megafauna viittaa eläimistöön ja suureen kokoon. Sen tulkinta kuitenkin muodostuu kunkin katsojan mielikuvituksessa. Kimmo Schroderus tunnetaan muun muassa vuoden 2004 Ars Fennica -palkinnon voittajana. Hänen viimeisin, laajalti näkyvyyttä saanut julkinen teoksensa on elokuussa 2018 Ylöjärvellä paljastettu Eppu Normaali -veistos Alamökki. Schroderuksen teoksia on useiden museoiden ja kaupunkien kokoelmissa sekä katukuvassa, kuten esim. Helsingissä, Kotkassa, Jyväskylässä ja Kauniaisissa. Kimmo Schroderuksen veistos hankittiin taidemuseon SSO-rahaston varoilla.
Lisää tietoa Schroderuksen aiemmasta tuotannosta löytyy hänen kotisivuiltaan www.kimmoschroderus.com

megafauna.jpgKimmo Shroderuksen Megafauna 2019,
kuva Kimmo Schroderus

Torstaina 10.10.2019 julkistettu teos on salolaislähtöisen kuvataiteilija Taneli Rautiaisen Salo Kello, joka absurdin hauskalla tavalla ottaa kantaa ajan kulumiseen, menneisyyteen ja tulevaan. Teos on kiinteästi asennettu museon torniin. Taneli Rautiainen on tullut tunnetuksi inhimillisen havaitsemisen rajoja tutkivista installaatioistaan. Rautiaista kiinnostaa teoksissaan ääni ja valo, havaintojen oikeellisuus, mahdollisuus ja mahdottomuus. Tällä hetkellä hän työskentelee Länsimetron Soukan asemalle tulevan teoksen Sfäärit parissa.
Taneli Rautiaisen Salo Kello on lahja taidemuseolle Veturitallin ystävät -yhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Yhdistyksen toiminta on ollut vilkasta ja jäseniä on alusta asti ollut runsaasti, tällä hetkellä heitä on reilusti yli 300. Toimintavuosiensa aikana yhdistys on lahjoittanut museon kokoelmaan taidetta sekä flyygelin. Museo on saanut ystäväyhdistykseltään myös innokkaita talkoolaisia eri projekteihin, apua näyttelyiden valmisteluun, oppaita ja Museokavereita yleisötyöhön. Museokaveri kiertää kävijöiden kanssa näyttelyissä, keskustelee ja opastaa. Veturitallin ystävät päivystävät museossa tarvittaessa esimerkiksi vilkkaimpina päivinä, kun uusi näyttely avautuu. Toiminta on täysin vapaaehtoistyötä, jota yhdistys tekee emomuseonsa hyväksi. Osaamistaan yhdistys on jakanut valtakunnallisessa museoystävien Ystävyyslataamo-hankkeessa.

salo_kello.jpgTaneli Rautiaisen Salo Kello vuodelta 2019