Salon taidemuseo Veturitalli
Puh. +358 (0)2 778 4892
veturitalli@salo.fi

Saloon kaksi uutta muraalia

Saloon valmistui kaksi uutta muraalia syyskuussa 2018. Muraalit valmistuivat osana eri puolille Suomea jalkautuneen UPEA18-taidefestivaalin ohjelmistoa. Vuonna 2018 kolmatta kertaa järjestetty taidefestivaali on Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma, joka synnyttää julkisen taiteen teoksia ympäri Suomea. Salo osallistui ensimmäistä kertaa mukana UPEA-taidefestivaaliiin 2018 ja kaupunkilaiset ihastuivat uusiin muraaleihin välittömästi.

fabiopetani.jpgleonkeer.jpg

Rautatieaseman vieressä sijaitseva maamerkki, korkea viljasiilo, sai komeat italialaisen Fabio Petanin (s. 1987) tekemät maalaukset pintaansa. Suurseudun Osuuskaupan omistama viljasiilo muuttui upeaksi taideteokseksi, jonka aiheina ovat vuokot sekä kasvin lehtiaiheet yhdistyneenä abstraktiin muotokieleen. Teos sai nimen "Methanol & Anemone Coronaria" (metanoli ja kruunuvuokko). Torinosta kotoisin oleva Fabio Petani on tehnyt taidetta kerrostalojen seiniin, linja-autojen kylkiin ja teollisuusalueille. Talvisaikaan, jolloin muraaleja on vaikeampi toteuttaa, syntyy teoksia myös kankaalle.

Hollantilainen Leon Keer (s. 1980) puolestaan maalasi poliisiaseman seinään moottoripyöräpoliisin välineitä kunnioittavan 3D-muraalin. Leon Keer tunnetaan kolmiulotteisuudella ja optisella illuusiolla leikittelevistä teoksistaan. Keer on toteuttanut muraaleja eri puolille Eurooppaa, Yhdysvaltoihin, Meksikoon, Arabiemiraatteihin, Saudi Arabiaan, Venäjälle, Uuteen Seelantiin, Australiaanja useisiin Aasian maihin.

Muraalien valmistusta tukivat mm. Salon kaupunki, Senaatti-kiinteistöt, SSO, Tikkurila ja Pintaväri sekä nostinfirmat.
Kuvat yllä Teija Ala-Rakkola.

Lue tapahtumasta lisää upeartin kotisivuilta

Repo Lauri 2014
Saloon valmistui vuonna 2014 turkulaisen Jukka Hakasen toteuttamana kettu-aiheinen muraali, joka sai inspiraationsa Salon ensimmäisestä nimeltä tunnetusta asukkaasta seppä Laurista sekä Varsinais-Suomen maakuntaeläimestä ketusta. Työ nimettiin yleisöäänestyksen jälkeen Repo Lauriksi. Muraali sijaitsee Asemakadulla, VPK:n kiinteistön vieressä olevan kerrostalon päädyssä. Salossa on myös pronssiveistos seppä Laurista, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Ben Renvall 1963. Veistos sijaitsee Vilhonkadulla, kirjaston läheisellä viheralueella.

seppalauri_hakanen.jpg